• Δευ-Κυρ: 09:00 – 21:00
  • .

Coach ή σύμβουλος επιχειρήσεων;

Πρόσφατα έκανα μια έρευνα για το πως θα έπρεπε να αποκαλείται κάποιος που βοηθάει επιχειρήσεις και επιχειρηματίες να πετυχαίνει τους στόχους του.

Ο λόγος που έκανα αυτή την έρευνα ήταν το γεγονός ότι υπάρχει μια απορία για το τι είναι και τι κάνει ένας σύμβουλος επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και ο όρος business coach.

Οπότε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους δύο τίτλους;

Για να είμαι ειλικρινής, στην πράξη δεν βλέπω κάποια διαφορά. Ο business coach καθοδηγεί τον επιχειρηματία ή κάποιο τμήμα της επιχείρησης.

Κάπου διάβασα ότι ο business coach βοαηθάει τον επιχειρηματία να αναπτύξει τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες του επιχειρηματία ενώ ο σύμβουλος επιχειρήσεων τον βοηθά να αναπτύξει νέες.

Έγω έχω μια άλλη οπτική. Για εμένα υπάρχει ο στόχος και βάση αυτού θα πορευθούμε. Βάση αυτού θα καταρτίσουμε στρατηγικό σχέδιο και θα αξιολογήσουμε τους πόρους.

Ενδεχομένως, ο επιχειρηματίας να χρειαστεί να αναπτύξει νέες ικανότητες ή να βελτιώσει τις υπάρχουσες για να επιτευχθεί ο στόχος.

Για παράδειγμα αν έχει γνώσεις στις πωλήσεις αλλά απαιτείται να βελτιώσει τα ποσοστά κλεισίματός του θα χρειαστεί καθοδήγηση. Αν κάποιος δεν έχει εμπειρία στις πωλήσεις, θα χρειαστεί εκπαίδευση και καθοδήγηση.

Οπότε δεν θεωρώ τόσο σημαντικό πως αποκαλείται αυτός που βοηθάει τον επιχειρηματία, αρκεί να μπορεί και να πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Για την ιστορία να σας πω ότι σχεδόν το 60% αυτόν τον άνθρωπο τον ονομάζει σύμβουλο επιχειρήσεων, ενώ ένα 20% περίπου τον ονομάζει coach.

Επειδή δεν θέλω να αφήνω πολλούς παραπονούμενους, συνδύασα και τις δύο ονομασίες και έτσι αυτοαποκαλούμαι Coach-Σύμβουλος επιχειρήσεων.

 

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει και μια άλλη οπτική γωνία που θα τον βοηθήσει δει αυτά που ο ίδιος δεν μπορεί να δει καθαρά και μόνο λόγω θέσης.

Μην περιμένετε άλλο. Το πρώτο βήμα προς την επιτυχία είναι να επικοινωνήσετε μαζί μου για να κλείσουμε ένα ραντεβού.
Να έχετε μεγάλες επιτυχίες!

Γράψτε το σχόλιο σας